Północno amerykański żółw pudełkowy – Terrapene carolina

Żółw ten posiada wysklepiony pancerz z jaskrawymi rysunkami i  ozdobieniami na pancerzu.  Nazwa pudełkowy pochodzi od faktu, iż żółw ten potrafi się złożyć w sposób chowania wszystkich części ciała jednocześnie zamykając wszystkie jego otwory.  Dodatkowo obie części plastronu mogą być podciągnięte w górę  osiągając kształt przypominający pudełko.

Żyją w Ameryce Północnej oraz Meksyku  w wilgotnych siedliskach, lecz można je również spotkać w różnych regionach świata, ze względu na eksport tego gatunku do hodowli domowych.

Charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami. Samce  są nieznacznie większe niż samice oraz posiadają krótsze pazury w tylnych kończynach.

W okresie godowym samica wykopuje dołek w piasku w którym składa swoje jaja. Przeciętnie wydaje na świat od 2 do 6-7 młodych.

Na ich dietę w środowisku naturalnym składają się: ślimaki, owady, robaki, żaby,  jagody, grzyby, korzenie oraz kwiaty. Młode osobniki do 5/6 roku życia są raczej mięsożerne, natomiast z wiekiem te preferencje się zmieniają i większość  pożywienia stanowią pokarmy roślinne. W hodowli najczęściej jest im podawana sałata, dżdżownice oraz świerszcze, a niekiedy larwy mącznika.

Terrapene carolina mogą dożyć nawet 100 lat.