Żółw obrzeżony – Testudo marginata

Żółw obrzeżony – występuje na takich terenach jak południowo-wschodnie tereny Grecji. Jego środowisko stanowi suchy teren porośnięty krzewami oraz trawami ze zboczami.
Jego pancerz nie posiada cech szczególnych – jest mocno wysklepiony o ciemnej barwie. Gatunek ten nie posiada także kolca na ogonie ani modzeli.  Charakterystyczną cecha jest jednakże ząbkowana kryza wokół tylniego brzegu pancerza – występująca jedynie u żółwi dorosłych. Pancerz posiada długość około 40cm.
Ten gatunek żółwia żyje aż 80 lat. Płeć żółwia wpływa na jego wygląd – samiec ma wklęsły plastron oraz posiada długi i gruby ogon skierowany w stronę jego uda, samica natomiast ma płaski plastron a jej ogon jest krótki i skierowany w dół.
Ze względu na spore rozmiary tegoż żółwia należy zapewniać mu bardzo duże terrarium – minimum 2mx1m.
Niezbędne  dla żółwia obrzeżonego jest podłoże z piasku lub torfu oraz miejsce w celu kryjówki.  Optymalną temperatura to ok. 30 stopni. Również dla tego gatunku dobre jest zastosowanie wybiegu zewnętrznego w okresie od maja do września.
Żółw ten jest zwierzęciem wyłącznie roślinożernym wiec podstawą jego diety są trawy, liście oraz kwiaty.
Sporadycznie można podawać mu również warzywa oraz owoce.
Hibernacja u tego gatunku trwa od października do lutego.  W przypadku żółwi żyjących w hodowlach okres hibernacji trwa około 10 tygodni od grudnia do lutego.
Rozmnażanie zaczyna się po okresie hibernacji. Podobnie do innych gatunków gody odbywają się brutalnie – samiec gryzie kończyny samicy. Samica chowa się w tym czasie do skorupy podczas gdy samiec są taranuje. Takie zachowania trwają nawet kilkadziesiąt minut. Podczas kopulacji samiec wydaje piskliwy dźwięk.  Samica składa jaja po około 80-140 dniach od momentu kopulacji. Najczęściej ich ilość wynosi  ok. 10 jaj.
Żółw obrzeżony to największy europejski żółw lądowy.