Żółw pustynny – Geochelone sulcata

Żółw pustynny spotykany jest na terenie środkowo-wschodniej oraz środkowo-zachodniej Afryki. Są to jedne z największych oraz najmocniej zbudowanych żółwi. Samce osiągają wagę nawet 100kg przy 65-75 cm długości. Samice maksymalnie osiągają 60cm oraz 55-60kg wagi.

Pancerz tych żółwi posiada jasnobrązowy kolor a tarczka posiada ciemną obwódkę. Żółw ten w porównaniu do innych gatunków posiada dużą głowę na której znajdują się tarczki. Żółw ten posiada także bardzo silne szczęki.

Gatunek ten ma duże ciemnobrązowe oczy, które przez bardzo suche środowiska występowania  często łzawią. Żółw ten posiada także kolce na kończynach przednich i tylnich. Kończyny te również przystosowane są także do kopania nor. Jego ogon jest bardzo krótkich i masywny. Płytka nadoponowa żółwia pustynnego jest zagięta w dół co sprzyja ochronie ogona oraz genitaliów żółwia.

Do kopulacji dochodzi u żółwi pustynnych od marca do czerwca. Po okresie 3 miesięcy od kopulacji samica żółwia składa jaja .  W tym czasie nie spożywa żadnych pokarmów. Przed złożeniem jaj kopie dołki o długości ok. 40-50 cm. Samica składa nawet  do 30 jaj. Młode ważą ok. 40 gram oraz mają ok. 5 cm długości.

W przypadku hodowli tego typu żółwia niezbędne jest posiadanie specjalnego terrarium – niezwykle wytrzymałego ze względu na siłę tychże żółwi. Wymogiem jest także posiadanie zewnętrznego wybiegu dla zwierzęcia w czasie kiedy temperatura nocna nie jest niższa niż 15-17 stopni. Żółw potrzebuje również kryjówki. Najlepszym podłożem dla żółwia pustynnego jest piasek. Temperatura  terrarium powinna wynosić około 27-29 stopni. Hodowca powinien zadbać także o jak najbardziej naturalne światło dla gada.
Żywienie opiera się na trawie, koniczynie, mniszku lekarskim.
W Polsce można go zobaczyć na przykład we wrocławskim ZOO.