Ogólne informację

Żółwie lądowe wywodzą się z rodziny tzw. skryto szyjnych.  Ten gatunek żółwi zdecydowanie preferuje tereny suche (gatunek ciepłolubny). Charakteryzują się przede wszystkim grubymi kończynami posiadającymi zrośnięte palce, które wieńczą pazury. Żółwie te odznaczają się także dość wolnym poruszaniem się będącym skutkiem posiadania ciężkiego pancerza.

Wielkość żółwi lądowych waha się w dość szerokiej rozpiętości od ok.5-6 cm do 120-130cm. Samice są większe niż samce. Gady te w niewoli są w stanie żyć nawet do 50 lat

Najczęściej żółwie te spotykane są na stepach, półpustyniach i sawannach. W miejscach charakteryzujących się chłodniejszymi temperaturami gady te zagrzebują się w ziemi. Występują w strefie umiarkowanej oraz ciepłej wśród wszystkich kontynentów. Najwyższą aktywnością odznaczają się w temperaturach w przedziale 10-32 stopni jednakże najodpowiedniejszy dla nich będzie przedział 25-30 stopni. Ich pancerze są bardzo twarde i niezwykle wytrzymałe. Nie mają one zębów, lecz tzw. listwy tnące.

Żółwie lądowe są jajorodne i najczęściej składają do 50 jaj w swoich gniazdach. Ich inkubacja trwa maksymalnie 300 dni.

Wszystkie gatunki tych żółwi podlegają ścisłej ochronie.