Żółw skórzasty

Dermochelys coriacea – rodzina żółwi z podrzędu żółwi skryto szyjnych.

Jest największym przedstawicielem żółwi morskich, znanym od połowy XVI wieku.

Gady tak jak ich kuzyni z rodziny żółwi morskich posiadają duże, spłaszczone ciało o opływowym kształcie oraz dwie pary bardzo dużych płetw. Przednie płetwiaste kończyny służą do napierania odpowiednie prędkości, natomiast tylne służą, jako ”ster”. Na obu parach kończyn żółwie nie posiadają pazurów. Rozpiętość przednich kończyn może dochodzić nawet do 3 metrów, dzięki czemu Dermochelys są idealnie wyposażone do pokonywana mórz i oceanów.

Charakterystyczną cechą tego gatunku jest brak kostnego karapaksu. Pancerz żółwia w całości pokryty jest grubą skórą z osadzonymi płatami kości. Dzięki tej unikalnej budowie zawdzięczają swoją nazwę. Kolor grzbietu i kończyn żółwia jest ciemnoszary lub czarny z wieloma jasnymi plamkami, natomiast plastron posiada jasne barwy.

Jak cała reszta gatunku żółw skórzasty spędza całe życie w morzu lub oceanie, za wyjątkiem samic, które na krótki czas wychodzą na plaże w celu złożenia jaj. Występują głównie w tropikalnych oceanach i Morzu Śródziemnym, chociaż można je spotkać również w wodach o niższej temperaturze takich jak okolice Islandii, Norwegii, Nowej Fundlandii czy Alaski.

Dermochelys coriacea są raczej drapieżnikami, a na ich dietę składają się głównie meduzy, ryby, skorupiaki, mięczaki oraz morskie wodorosty. W poszukiwaniu pokarmu czasami nurkują nawet na głębokość 1000 metrów.

Żółwie skórzaste rozmnażają się po przez składanie kilka razy w roku jaj w wykopanych przez samice dołkach. Składanych jaj na ogół jest 55-160 o średnicy 50-65 mm. Inkubacja trwa ok. 45-70 dni, jednak najczęściej wylęg odbywa się w przedziale 55-65 dni.